DEN GRØNNE FRISKOLE X DESIGN DANMARK

BÆREDYGTIGE OG ROLIGE LÆRINGSRUM


Hvordan skaber man rum for mange individuelle og essentielle behov på meget få kvadratmeter?


Projektets greb var spændende for os, fordi de undervisernes vigtigste behov på arbejdspladsen skulle indfanges i de respektive minimale rum.










KUNDEN

Den Grønne Friskole er en skole med en stærk, grøn ideologi og en lige så stærk holdning til, hvordan vi opdrager vores børn til en fremtid i forandring.


PROJEKTET

Hvordan skaber vi en arbejdsplads for undervisere, hvor der er plads og tid til forberedelse, fordybelse og restituering? Undervisernes opgaver er vokset i takt med skolen, så hvordan kan vi skabe trygge rammer, der giver plads til både hvile og arbejde på meget få kvadratmeter?


BEHOVET

Vi mødte Den Grønne Friskole på et tidspunkt, hvor en afdeling var blevet nedlagt, og derfor var skolens aktiviteter samlet Strandlodsvej i København. Dette resulterede i flere børn og ansatte i samme rum end normalt, som medførte at de eksisterende pause- og forberedelsesrum for underviserne blev omdannet til nye klasseværelser. De ca 13 medarbejdere deles om 2 x 10 kvadratmeter til frokostpauser, møder, restituering, forberedelsestid og læsegrupper. Ét rum skulle give lærerne tid til refleksion og hvile, efter lang arbejdstid med mange børn. Det andet rum blev beregnet til at skabe en læserede med plads til fordybelse og god tid. Et trygt rum, hvor børn med læsevanskeligheder kan lære i rolige omgivelser.


SMUKKE, BEROLIGENDE RUM AF GENBRUGTE MATERIALER

Vi tror på, at det er rummet mellem aktivitet og samtaler, at vi mærker, hvad der resonerer i os. Derfor er pausen vigtig i forhold til hvordan vi trives på vores arbejde. Vores velvære manifesterer sig gennem vores fysiske og mentale helbred. Det er designet og atmosfæren i et rum, der skal tillade os pauserne.



STORYTELLING

I hvert projekt arbejder vi med en dybdegående storytelling, som vi baserer vores design og beslutninger ud fra, og som understreger essensen af vores kunders behov. I dette projekt fortæller vi om skolens ønske om at opdrage børn til voksne, der lever ansvarligt og uden angst for deres omverden. Udover storytelling er en del af vores designtilgang at vi altid udnytter rummets allerede eksisterende potentialer for at værne om historie, miljø og kreativitet.


“story”


MATERIALER

Vores proces begynder, hvor skolens sædvanlige designproces foregår - i deres kælder. Deres kælder er fyldt med indsamlede materialer, som de har samlet gennem deres 8 års eksistens. I materialerne fandt vi udgangspunktet for materialitet og form på designet.