PUSTERUMMET RIGET


ET HELENDE RUM MED PLADS TIL AT VÆRE MENNESKE FREM FOR PATIENT I RIGETS GÅRDHAVE OG PÅ MARY ELIZABETHS HOSPITAL











Et udendørs pusterum i rigets gårdhave


I forbindelse med Sheba Hunter’s universitetsprojekt “pusterummet”, arbejdede hun ud fra en metode hvorpå hospitalet kan “gribe” de mennesker der bliver diagnosticeret med sygdommen kræft, med det samme. Helt kort bestod projektets greb af tre led:

1. Ved samtalen med lægen, får patienten udleveret hospitals pjecer. Heriblandt ville de få udleveret en lille bog om pusterummet.

2. I bogen kan man opdage vejen ned til det udendørs pusterum, og vejen bliver ledt af forskellige kunstværker.

3. Kunstværkerne fører brugeren ned til rigets gårdhave. Her finder man det fysiske “pusterum”, som er et fysisk afgrænset uderum, hvor der er plads og ro til de vigtige samtaler.



Pusterummets funktion er at skabe muligheden for at være menneske frem for patient igennem et sygdomsforløb. Det essentielle virkemiddel i projektet er den vilde naturs helende egenskaber. I det udendørs pusterum, har vi arbejdet med ideen om at

plante et udsnit af en vild, dansk skov i rigets gårdhave, hvor naturen trives i cyklus, og hvor man er afsides i det gængse hospitalsmiljø.

Vi har anbefalet et design gennem hospitalets gårdhave, der giver gradvise åbne og aflukkede områder hvor den vilde natur kun er brudt af fastlagte stier, og skaber rammen for en ægte naturoplevelse midt i byen. Vi har arbejdet med inspiration fra Nacadias terapihave, hvor vi har taget udgangspunkt i det sundhedsfremmende og terapeutiske uderum, som kan gavne både patienter og ansatte på hospitalet.



Registreringer af rigets gårdhave

1. Afgrænset og utrygge rum i den bevoksede “labyrint”.

2. Hvem ligger rummene op til? Unaturlige legeområder for børn.

3.Slitage og rod fylder i haven.

4. Mangel på sammenhæng og æstetik i eksteriør.

5. Tæmmet og kontrolleret natur understreger hospitalets stringenthed.

6. Den orange farve opfattes efter sigende som helbredets farve, men i kontrasten til det grønne og hospitalets beton fremstår den alarmerende.

7. I brugen af lyshavens fine potentiale ender man med at føle sig sat til skue for de omringende kontorer.

8. Mangel på trygge opholdspladser og fantasifulde legeområder, hvor man ikke er fuldt

afskåret fra omgivelserne.

9. I cafeen fjerner hækken fjerner en del af lysindfaldet og hele udsigten til gårdhaven























Et indendørs pusterum for børn indlagt på Mary Elisabeths Hospital


I projektet “pusterummet” har vi arbejdet med at overføre viden, og skabe et design, ud fra et universitetsprojekt. Pusterummets funktion er at give sygdomsramte på Rigshospitalet muligheden for at være menneske frem for patient igennem et sygdomsforløb. Det essentielle virkemiddel vi har taget udgangspunkt fra i projektet, er den vilde naturs helende egenskaber.


Koncept 1:

Et indendørs rundt tekstil rum inspireret af skovens farver, der skaber kroge, mindre rum og nicher, som er lige så vigtige for os som de store åbne rum. Her er der mulighed for at være alene og få en privatsfære - selv i rum med mange mennesker. Til designet af dette rum har vi trukket på erindringer om hvordan - og hvornår - det føltes trygt at være barn, også på et hospital, såvel som at vi har observeret hvordan børn leger i huler i dag.

I teltet skaber man selv rummet igennem en bevægelse af forskellige tekstiler, der trækkes rundt, for, og fra. Her kan barnet selv bestemme hvilken hule i skoven de vil have i dag. Måske er den lys og åben for andre, måske lukket til og mørk. Her er der plads til at drømme sig væk i stjernehimlen, eller bygge en borg ud af de bløde elementer med sin bamse eller nye ven.




Koncept 2:

Et rum i rummet der også tager inspiration af naturen. Her har vi arbejdet med ønsket om at skabe et interaktivt rum, hvor børn og pårørende kan sætte sit præg på deres ophold, en måde at dele sin historie med dem, der er i en lignende situation. Vi arbejdede med at skabe samhørighed blandt børnene, en følelse af ikke at være alene.

Rummet indeholder flere funktioner, men fokus ligger på at skabe et sted hvor man kan få udløb for den gode og aktive leg, uanset barnets forløb. En plads hvor børn og voksne kan fokuserer på at være sammen. Rummet bygges i naturmaterialer og indeholder elementer inspireret af naturen. Konceptuelle og abstrakte naturbilleder der på afstand skaber større billeder. Udskæringerne forbinder det lille univers med resten af vinterhaven og slipper det naturlige lys ind. Aflukket fra omverdenen skaber rummet en tryghed, med plads til aktiv eller perifer leg, for alle børn.